10 marca 2014

Zrób to sam - muffinki jagodowe i czekoladowe

"Słodyczy smak. 
Poranny wiatr. 
Wołasz mnie."

Z racji tego, że w ostatnim poście zdarzyło mi się podjąć temat aktywności fizycznej, a od dawien dawna wiadomo, że najlepiej spala się właśnie te kalorie, które wniknęły do organizmu drogą beztroskiej chwili rozkoszy spowodowanej nagłą chęcią spałaszowania czegoś słodkiego to dziś, Waszym oczom owe bajeczne, "dodatkowe kilokalorie" zaserwuję. Muszę oczywiście od razu nadmienić, że jestem totalną maniaczką skórki pomarańczowej dodawanej do wypieków. Cytrynowa lub pomarańczowa nutka, dla niektórych w ogóle niewyczuwalna, dla mnie jest smakową poezją, dlatego też te cytrynowe muffinki z jagodami i czekoladą są dla mnie strzałem w dziesiątkę. W sprawie wypieków, owym idealnym trafem zawsze są przepisy ze strony Kwestia Smaku i muffiny przygotowuję zgodnie z proporcjami z tego przepisu.

Oprócz standardowych składników wymienionych w przepisie:

• 300 g mąki pszennej
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 150 g cukru
• szczypta soli
• 2 łyżki startej skórki z cytryny
• 1 opakowaniu cukru wanilinowego
• 2 jajka
• 250 ml jogurtu naturalnego
• 125 g roztopionego masła 

dodaję również: 

• jagody
 • kawałki czekolady
• łyżeczkę cynamonu



  • Do mąki pszennej dodaję proszek do pieczenia, cukier, cynamon, sól i cukier wanilinowy. Następnie wrzucam startą skórkę z cytryny i pomarańczy. 
  • Osobno, w innym naczyniu miksuję na najniższych obrotach jajka z jogurtem naturalnym, do których dodaję roztopione masło. 
  • Wszystkie składniki mieszam. Nakładam po łyżce ciasta do foremek na muffinki, następnie dodaję jagody i/lub kawałki czekolady, przykrywam kolejną łyżką ciasta. 
  • Piekarnik nagrzewam do temperatury ok. 180 stopni. Po 20 minutach muffinki powinny być gotowe.


SMACZNEGO! 








16 komentarzy:

  1. Kasia ale kusisz, wyglądają pysznie :) ja z kolei mam manię dodawania do prawie wszystkiego cynamonu :) buźka!

    OdpowiedzUsuń
  2. Aaaaa narobiłaś mi smaka ! skąd wziełaś jagody o tej porze roku ???

    OdpowiedzUsuń
  3. gdyby tylko mój piekarnik działał...zabiłaś mnie Kasiula! ;p

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmmmm, chcę je zjeść :D
    Wrzucam przepis do zakładek :))

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglądają bardzo smacznie <3

    OdpowiedzUsuń
  6. https://www.facebook.com/pages/Wyprzeda%C5%BC-Szafy/607730395974866

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię muffinki, a Twoje wyglądają bardzo apetycznie ^_^

    OdpowiedzUsuń
  8. mniaaaam, czemu wszystko co dobre, jest wysokokaloryczne ?! :(

    OdpowiedzUsuń
  9. jeju jeju jakie pyszności! wyglądają fantastycznie! i zapewne smakują ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale bym zjadła.. niestety muszę jeszcze trochę poczekać, aż będę mogła jeść takie rzeczy. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Są prześliczne i smaczne. Skórka cytrusowa nadaje taką kwaskową nutę idealna do słodkiego. Zjadłabym, om nom nom ;3

    OdpowiedzUsuń
  12. Kasiu, ja chyba do Ciebie muszę wpaść na kawę i te pysznie wyglądające muffinki! ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Oj Kasia Kasia.... i coś Ty najlepszego mi zgotowała? Teraz pewnie w weekend trzeba będzie przysiąść i spróbować odwzorować Twoje cudne wypieki... ehhh.... ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wpis. ♥

Thanks for Your comment. ♥